Keistimewaan Alfalfa
Menyahtoksid
Bahan beracun dan toksid
berlegar di sekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa
metabolisme yang perlu dineutralkan dan dinyahtoksid setiap hari.
Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun dan tercemar daripada
badan.
Menggalakkan sistem penghadaman yang baik
Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yang dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.
Mengalkalikan badan
Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Alfalfa
membantu meneutralkan keasidan badan di samping sifat alkali
semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah
kesihatan.
Menghilangkan bau nafas
Alfalfa mengandungi
khasiat yang boleh mencegah masalah nafas dan badan berbau yang
diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu
meningkatkan fungsi imuniti badan.
Mengurangkan haba badan yang berlebihan
Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan
Alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas
badan.
Menambahkan darah dan menyampaikan lebih banyak oksigen penting
Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir
sama dengan hemoglobin, pigmen merah dalam sel darah merah yang
berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam
alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam badan
dan seterusnya meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan
oleh sistem badan.