Kulit
Kayu manis yg dijjual ada dua jenis.. Cinnamon dan cassia.. Lbh kurang
serupa tetapi berbeza dr sudut ketebalan dan gulungan..bergulung elok
cam kita gulung ketayap or surat khabar tu cinnamon tetapi klu
tebal..gulung dr dua dua sudut tu cassia.. Cassia tidak elok utk
kesihatan sbb ada kandungn toksid yg biasa dibuat racun tikus..
Kulit kayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang rasa sama cuma
cinnamon lbih lembut dn agak brbulu dan cassia keras seprti kayu, bau p
un sama..tp ada satu perbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dlm kedua2nya...
Coumarin pd cinnamon@kayu manis srilanka lebih rendah dn slmt dimakan
oleh manusia manakala coumarin dlm cassia@kayu manis indonesia atau
borneo sngt tinggi dan beracun...kesan jangka panjang merosakkan hati
dan buah pinggang.
Berita buruknya..yg bnyk djual d kedai2 kita adalah cassia..yg kita sangka selama ini adalah cinnamon. Huhu..
Cinnamon asli adalah rempah import yg boleh ddapati d kedai2 trtentu sahaja..
So..berhati2..jom brtukar pd cinnamon...
P/s...patutpun selama ni org berubat dgn kayu manis inda cepat
baik..mcm ubat kncng manis dn lain2..malah lbih teruk..rupanya salah
kayu manis kita ni
Lepas tu..bnyk org kita skrg menghidap sakit hati (hipertitis) dn buah pinggang...